Забележителности в Сандански и региона

За любителите на приключенията сред природата или зареждащите разходки сред културни и исторически забележителности, Сандански и регионът предлагат много възможности за активна почивка. Независимо дали предпочитате да откривате красиви гледки, да дегустирате български вина или да опознавате българската история, избирайки Сандански, ще си осигурите своите любими занимания. Посетете дестинациите от нашия списък с идеи и ще си гарантирате незабравими спомени. Всяко от тези места е заредено с невероятна енергия. Пренесете се в миналото на България, изживейте красотата на планината и се насладете на дългогодишни традиции и рецепти, а ние ще се погрижим за вашата пълноценна почивка в бунгалата и ресторанта на Сън Сити.

Акропола

Беседката “Акропола” е разположена точно над езерото и предоставя панорамна гледка към целия град, с което се нарежда сред една от любимите забележителности в Сандански

За да стигнете до нея има два варианта – да се изкачите директно по стръмния склон от страната на тенис кортовете или по полегата пътека стартираща в близост до хотел “Перун”. Ако изеберете пътеката, има вариант да продължите разходката в гориста местност, която ще ви изведе до хотел “Медите” в с. Поленица, на 15 минути пеша от Сандански.

Previous slide
Next slide

Базилика Сандански

Потопете се в историята като посетите тази чудесно запазена базилика, датираща от 4-5 век. 

Непременно потърсете съдействието на служител от местния археологически музей, който ще се радва да ви запознае повече с историята на древния град Партикополис, в който базиликата е била най-голямата сграда.

След базиликата, можете да посетите и самият музей, където се съхраняват множество дребни и интересни древни монети, съдове и орнаменти.

Previous slide
Next slide

Водопад Попина Лъка

Разположен в подножието на Пирин, в местността Попина Лъка, водопадът представлява една чудесна туристическа атракция.

Попина Лъка е една от любимите дестинации на местните за бягство от летните горещини. 

След като посетите водопада, който се намира в непосредствена близост до пътя, можете да разпуснете в заведението до водопада, да се разходите сред природата или просто да разпънете одеало на поляната до хижа Пирин.

Previous slide
Next slide

Градски парк Сандански

Градският парк е сърцето на град Сандански. 

Не сте видели нищо от Сандански, ако не сте се разходили в парк “Свети Врач”. Прочут със своята красота, паркът е дом на огромно разнообразие от цветя и дървета, някои от които и столетници.

В самият парк има множество чешми, пейки, площадки за игра, фонтани, скулптури, басейни, както и прекрасно водно езеро с лебеди. В парка можете да посетите и клетка за фазани и пауни, които ще ви впечатлят със своята красота.

Previous slide
Next slide

Златолист - църква Св. Георги

Разгледайте църквата, в която е живяла прочутата лечителка и пророчица, Преподобна Стойна, често споменавана като предшественица на Баба Ванга.

В двора на малката църква расте 1300-годишен чинар, към който е закачена люлка. Повелията гласят, че който се полюлее на люлката, ще се радва на крепко здраве.

Пред входа на църквата можете да разгледате ръчно изработени орнаменти, както и домашни вино, мед и сладко.

Previous slide
Next slide

Зоокът Сандански

Eдна от най-новите придобивки на град Сандански. 

От 2017 година жителите и гостите на град Сандански могат да наблюдават своите най-нови животински приятели. В специално изградена зона с естествена природа съжителстват сърни, муфлони и мини кенгуру. 

Домакините са изключително дружелюбни и обичат компанията.

Моля, помнете, че не бива да храните животните, тъй като това би могло сериозно да им навреди.

Previous slide
Next slide

Мелник

Отделете си един цял следобед за да усетите автентичността на този райски кът. Сгушен сред Мелнишките пирамиди, Мелник е най-малкия български град. Разхождайки се по калдъръмените улици, ще усетите вековността на този град. Не пропускайте да посетите Кордупуловата къща за да разгледате бита на нашите предци. В края на своята разходка, непремнно трябва да опитате местното вино в някоя от многобройните изби.

За любителите на преходите, има възможност да стигнете до Роженски манастир или до Златолист по туристически пътеки.

Previous slide
Next slide

Пирин планина

Зелено море навсякъде, където погледнете. Това е Пирин планина.

Независимо дали искате да избягате от градския шум или искате да предизвикате себе си с изкачването на планински връх, Пирин планина може да ви предложи гостоприемни хижи с безкрайни зелени поляни или горски пътеки, които ще тестват вашата физика и воля.

Стартирайте вашият преход от Попина Лъка и го завършете в Банско. Покорете връх Синаница, Полежан, Вихрен и кончето за да се влюбите в Пирин.

Previous slide
Next slide

Роженски манастир

Манастир “Рождество Богородично”, известен като Роженски, се предполага, че е построен през 13 век. 

Манастирът е един от многото символи на несломимия български дух. Опожарен по времето на Османското робство, манастирът днес е в прекрасно състояние и предлага на всеки желаещ спокойствие и омиротворение.

След обиколката на тази туристическа атракция, не пропускайте да отседнете в някое от заведенията в с. Рожен за да се насладите на традиционната кухня.

Previous slide
Next slide

Храм св. Петка Рупите

Храмът е в непосредствена близост до къщата, в която до последно е приемала посетители световно известната пророчица Баба Ванга. 

Заобиколен от горещи извори, районът около храмът и къщата е изключително поддържан и подходящ за разходка и почивка. Заредете се с невероятната енергия, която изпълва тази местност.

На тръгване можете да си закупите местно малиново вино, сладко от смокини, както и други домашно произведени изкушения.

Previous slide
Next slide

Самуиловата крепост

Посетете тази средновековна крепост, разположена между планините Беласица и Огражден. 

Използвана за отбраняване на древните Български земи, крепостта е изградена върху древно село и е само част от сложна древна отбранителна система.

Когато стигнете до входа, непременно поискайте да ви съпроводи водач, за да ви разкаже в детайли тайните на тази удивителна находка.

Previous slide
Next slide

Арт Център с. Илинденци и Винарна Михови Естейт

Затворено между три красиви планини – Пирин, Огражден и Малешевска, с. Илинденци е заобиколено от живописни гледки. Приканваме Ви да посетите камените статиу в Арт Центъра на с. Илинденци, а след като приключите с Вашата разходка, сте добре дошли във винарната на Михови Естейт. Там ще можете да се запознаете от близо с традициите в производството на вино в Санданския край. 

А ако вкусът на виното Ви липсва вкъщи, то можете да посетите уебсайтът им и да поръчате вино с дотавка до вашия дом на следния линк mihoviestate.com.

Previous slide
Next slide
Към началото